Historie

Gå tilbage i tiden og lær os at kende. Læs hvordan et lille lokalt handelsfirma ved navn Bøjsen-Møller Trading bygger Danmarks første gipspladeproduktion og ender med at blive til Knauf A/S, en del af verdens største leverandører af bæredygtige byggematerialer.

1930

Den første gipspladefabrik

Brødrene Karl og Alfons Knauf køber deres første gipsmine og åbner samtidig verdens første Knauf gipspladefabrik i Iphofen, Tyskland.

I samme periode i Hobro, Danmark importerer et nye handelsfirma ved navn Bøjsen-Møller Trading (BMT) gipsplader fra Finland. Allerede tilbage i 1940’erne havde vi fokus på udvikle produkter, der reducerer spild og udnytter genbrugsmuligheder. Her fandt vi på at skære beskadigede gipsplader op i mindre felter og sælge dem som lofter. På den måde opfandt vi forløberen til systemloftet.

Over de næste 6 årtier udvikler BMT sig til nutidens globalt aktive virksomhed Knauf A/S.

1960’erne

Første danske gipspladeproduktion

I 1968 opføres den første danske gipspladefabrik på Kløvermarksvej i Hobro - og Bøjsen-Møller Trading bliver til Danogips A/S.

1986

Europæisk fokus på indeklima og akustik

Europæerne fokuserer mere end nogensinde før på sundt indeklima og god akustik. Derudover har asbestkrisen medført store renoveringer af lofter. Det fører til stigende interesse for gipslofter.

Knauf etablerer derfor nye produktionslinjer for loftsprodukter og mangedobler vores kapacitet. Vi eksporterer nu til resten af Europa og Mellemøsten.

1988 - 1992

Bæredygtige investeringer

Knauf i Tyskland indleder samarbejde med kraftvarmeværker. Målet er at producere bæredygtig industrigips af kraftvarmeværkernes biprodukter, som ellers går tabt.

I Danogips, Hobro, etablerer vi det første anlæg, som anvender industrigips i produktionen af gipsplader. Vi startede også de første forsøg med at genanvende gips, og etablerede det første genanvendelsesanlæg til internt affald i 1991. Efterfølgende blev dette udvidet til også at omfatte indsamlingen af gamle gipsplader fra byggepladser og genbrugsstationer.

1990’erne

Danogips bliver til Knauf

Knauf udvider forretningsaktiviteterne uden for Tyskland. Nye og opkøbte fabrikker over hele Europa øger Knaufs kapacitet.

I 1992 opkøbes Danogips A/S og bliver en del af Knauf-koncernen. Navnet er nu Knauf A/S.

1998 - 2003

Energioptimering som fokusområde

Hele verden taler om at reducere energiforbruget og den globale opvarmning. I Knauf vil vi skåne miljøet med genvindingsgips, der ellers deponeres.

I 2003 står et nyt anlæg klar, som kan håndtere genvindingsgips. Desuden anvender vi fortsat industrigips. Knaufs forbrug af naturgips er minimalt til glæde for miljøet.

2000 - 2010’erne

Generationsskifte

I Knauf A/S tager vi stadigt større ansvar for at optimere byggeriets totaløkonomi og sikre at håndværkertid bruges effektivt.

Vi har adgang til et globalt netværk af innovative produkter og systemer. I 2010 kan vi levere 75% af komponenterne i en bygningskonstruktion.

Nikolaus og Baldwin Knauf, sønner af grundlæggerne, udviklede Knauf koncernen fra 80'erne frem til 2008 til en succesrig virksomhed inden for bygge- og isoleringsmaterialer. Familietraditionen lever videre, da Alexander Knauf i 2012 indtræder i den operationelle ledelse af Knauf koncernen.

2015

Miljø og genbrug

Med de nye miljødeklarationer (EPD - Environmental Product Declaration) er der sat ord på vores mangeårige miljøindsats i ét samlet dokument. Livscyklusanalyserne viser, at 99% af en gipsplade fra Knauf i dag bliver genbrugt.