Skolen i Bymidten fik langt bedre indeklima med ventilerende akustiklofter

Et godt indeklima i klasselokalet er en vigtig forudsætning for børns evne til at lære. Det har de i den grad kunne mærke hos Skolen i Bymidten, der ligger i Helsingør.

Store problemer med dårlig luft og lyd
Her døjede de med CO2-koncentrationer, der var tre gange højere end anbefalingerne. Efterklangen var også for høj i forhold til anbefalingerne, ca. dobbelt så høj. Det resulterede i både dårlig lyd og luft i klasselokalerne.

Det “tætte” indeklima betød, at både elever og lærere ofte klagede over hovedpine og udmattelse.

Selvom den bevaringsværdige skole fra 1886 løbende er blevet moderniseret og udvidet, har det været svært at skabe gode ventilations- og akustikløsninger, uden det gik ud over eksempelvis æstetik eller loftshøjde. Men det er nu lykkedes med ventilerende akustiklofter fra Knauf, som er certificeret med Dansk Indeklima Mærkning.

 

Skole reducerer CO2-niveau med 66%

 • CO2-koncentration reduceret med 66 %
  Fra 3.000 ppm til de anbefalede 1.000 ppm

 • Efterklang reduceret med ca. 50 %
  Fra ca. 1 sekund til ca. 0,5 sekunder

En loftsløsning, der forener æstetik med akustik og ventilation

Løsningen på udfordringerne med indeklimaet og støjgenerne blev de ventilerende gipslofter fra Knauf Danoline. Loftspladerne monteres i et skinnesystem, der gør det nemt at servicere ventilation, lys eller andre installationer skjult bag loftet.

Alle pladerne er perforeret med huller, der lader frisk luft fra ventilationen trænge ned gennem loftet. Det giver en jævn og behagelig udskiftning af luften i hele rummet. Hullerne forbedrer også akustikken markant, og fordi hullerne går helt til pladens kant, skaber de også et pænt og ensartet udtryk.

 • Skolen i Bymidten af Kjær & Richter, løsning: Belgravia Plus
 • Skolen i Bymidten af Kjær & Richter, løsning: Belgravia Plus
 • Skolen i Bymidten af Kjær & Richter, løsning: Belgravia Plus
 • Skolen i Bymidten af Kjær & Richter, løsning: Belgravia Plus
 • Skolen i Bymidten af Kjær & Richter, løsning: Belgravia Plus

En æstetisk løsning

 • Lavet af et 100% genanvendeligt materiale
  Gips kan genanvendes i det uendelige, og i dag bruger vi op til 30% genbrugsgips i vores løsninger

 • Færre ventilationsinstallationer
  Det unikke design minimerer behovet for ventilationsinstallationer, og de resterende installationer kan gemmes bag loftspladerne

 • Lavere indbygningshøjde
  Fordi behovet for ventilationsrør er mindre, bliver indbygningshøjden også tilsvarende mindre

 • Kan genmales
  Loftsplader er færdigmalet fra fabrikken, men hvis de på et tidspunkt trænger til genmaling, kan man sagtens gøre det – uden det går udover akustik eller ventilation
"Før klagede både lærere og elever ofte over hovedpine og udmattethed. Lofterne har forbedret lyd og indeklima markant, og elevernes evne til at koncentrere sig er markant højere. Det er en verden til forskel."
Mette Donatzky Pihl, skoleleder på Skolen i Bymidten
812 3797 1320Px 96Dpi

Resultatet blev ikke kun bedre indeklima men også bedre økonomi

Takket være de ventilerende gipslofter ligger CO2-koncentrationen nu på niveau med anbefalingerne, og støjniveauet er også faldet til glæde for både elever og ansatte. Alt sammen i en løsning, der bevarer mest muligt loftshøjde, og tilmed viste sig billigere end andre løsninger i både installation og drift.

"Målet var at minimere byggehøjden. [...] Vi valgte at gå med gipslofter ud fra en en æstetisk betragtning. [...] Og så er det vores erfaring, at det har en længere levetid i skoler."
Hanne Pedersen, Arkitekt, projektleder og byggeøkonom hos Kjær & Richter
Unity Vareproeve