Musikkens Hus, Aalborg

Unikt design og akustik til et prestigefyldt DGNB-certificeret vartegn

Musikkens Hus i Aalborg er byens og regionens kulturelle centrum. Dette imponerende stykke arkitektur er designet af den verdenskendte østrigske arkitekt Coop Himmelb(l)au. For at opfylde bygningens musikalske formål og til at designe elegante, men alligevel funktionelle rum, havde designteamet stort fokus på akustik.

I samarbejde med Artec Consultants blev der investeret meget tid i at skabe det rigtige akustiske miljø - ikke kun for den store koncertsal, men også for de omkringliggende rum. 

Lyden i den store koncertsal har været afgørende for rummets succes. Derfor arbejdede vi sammen med rådgiverne på at udforme 160.000 fibergipsstykker i 169 forskellige former, efter nøje udregnede akustiske modeller. De mange ”amøber” blev monteret på stedet for at give den unikke lydoplevelse i koncertsalen.   

Til øvelseslokaler, klasseværelser og andre funktionelle områder ledte Coop Himmelb(l)au efter et demonterbart loft med et sammenhængende udseende, hvor perforeringerne ville gå helt til kanten.

Vi tog udfordringen på os og udviklede det, der nu er kendt som perforeringsdesignet Unity-serien. Til Musikkens Hus designede vi Contur+ med runde perforeringer, der giver optimeret efterklang med en passende grad af lydabsorption og lydrefleksion. Dette giver de bedste betingelser for musikere og deres lærere, når de skal øve deres musikstykker.

  • Akutiske gipsvægge
  • Akustik loft, Contur
  • Foto kredit: Rene Jeppesen, Musikkens Hus
  • Foto kredit: Rene Jeppesen, Musikkens Hus
  • Foto kredit: Rene Jeppesen, Musikkens Hus

Hvorfor valgte arkitekterne Contur Unity?

Ifølge arkitekterne valgte man Contur+ Unity lofter på grund af deres lydabsorberende egenskaber og deres lave montagehøjde. Montagehøjden er yderst vigtig for rumakustikken, fordi det giver mere rumhøjde, hvis loftet kan monteres på nogle få centimeter. Desuden sikres en ren, ensartet overflade ved, at perforeringerne går helt til kanten af pladerne, og designet skjuler skinnesystemet.

Produkter

Eneste koncerthus i Danmark med en DGNB-guld-certificering

Musikkens Hus er i november 2020 blevet bæredygtighedscertificeret med DNGB guld. Der er ikke mange bygninger i kategorien 'Bygninger i drift', som opnår guld-niveau. Dette medvirker kun til, at guld-certificeringen af Musikkens Hus fremstår endnu mere imponerende.

Knauf og Knauf Danoline har leveret gipsplader, akustiske vægge til koncertsalen samt akustiske gipslofter til de tilstødende gange, øvelokaler og lounges. Vores løsninger - lavet af naturmaterialer - er med til at skabe et komfortabelt indeklima både i form af god akustik og høj luftkvalitet. Alt sammen kvaliteter, som i høj grad bidrager positivt til en DGNB-certificering af bygningen.

Hvad er en DGBN-certificering?

En DGNB certificering sætter bæredygtighed på dagsordenen i byggebranchen. Den anses som en af de mest omfattende grundet metodens høje kvalitetsstandarder og et bredt fokus på både miljø, økonomisk og social ansvarlighed. 

For at blive DGNB certificeret, handler det om at opnå en så høj score som muligt inden for både bæredygtig, social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed - men samtidig også at formå at balancere de forskellige kriterier, som giver den bedste score samlet set. 

Ved en guld-certificering skal byggeriet opfylde 65% af kriterierne. 

Knauf Dgnbpakke Mockup 500X350

DGNB-dokumentationspakker 2020

I samarbejde med Rambøll har vi udarbejdet produktspecifikke dokumentationspakker (DGNB 2020), som præcist viser, hvordan Knauf gipsplader og akustiklofter bidrager til DGNB-certificeret byggeri.  

Læs mere her