Vådrumssystem

Nem guide til opbygning af vådrum med gør-det-selv puds- og spartelprodukter fra Knauf

Generelt om vådrum

Et vådrum er et baderum, WC-rum med gulvafløb samt andre rum, som bryggers og vaskerum, hvor der kan forudses tilsvarende vandpåvirkning.

Større vådrum opdeles i en vådzone og en fugtig zone, hvor kravene til fugtbeskyttelse er forskellige hvorimod små vådrum (mindre end 3,25 m2 eller med bredde på 1,30 m eller derunder) omfatter vådzonen hele rummet.

I vådzoner skal anvendes en godkendt, vandtæt overfladebehandling i form af f.eks. vådrumsmembran med fliser. Til vådzoner hører hele gulvarealet samt den del af væggene, der jævnligt kan forventes udsat for direkte vandpåvirkning. Det kan f.eks. være vægge i brusenicher eller omkring badekar.

Den fugtig zone omfatter alle vådrummets vægarealer, der ligger udenfor vådzonerne, hvor der kan optræde stor fugtighed og lejlighedsvis vandpåvirkning.

Gulvområder, der udsættes for jævnlig vandpåvirkning, skal udføres med fald på 1-2%. I områder, der ikke jævnligt udsættes for vandpåvirkning anbefales et fald på 0,5%.

 

1. Klargøring

Fjern løse eller beskadigede dele og rengør rummet grundigt. Forbehandl gulv og vægge med Hæftegrunder. Lad grunderen tørre i ca.  2 timer.

Reparer huller, fuger eller revner i underlaget med Quickspartel. Hvis der ikke er et korrekt fald mod gulvafløb, skal dette ligeledes opbygges med Quickspartel i henhold til gældende SBI-anvisning.

Udenfor vådzonen anvendes den selvnivellerende Gulvspartelmasse til udjævning af gulv. Den oprørte gulvspartelmasse fordeles ud på underlaget og hjælpes evt. med at flyde helt sammen med en bred spartel. Lad Gulvspartelmassen tørre inden der fortsættes.

Forbehandl igen gulv og vægge med Vådrumsgrunder (til MK-godkendte vådrum) eller Hæftegrunder. Påfør grunderen med pensel eller rulle indtil alt er dækket. Vådrumsgrunder skal altid påføres i to lag ved fugt-
følsomme materialer. Lad vådrumsgrunder tørre i ca. 2 timer.

Materiale

Til “Klargøring” af vådrummet anvendes følgende produkter fra Knauf. Bemærk at der kan være flere valgmuligheder.

Quickspartel Gå til produkt
Vådrumsgrunder Gå til produkt
Hæftegrunder Gå til produkt

2. Vådrumssikring

Underlaget skal være jævnt samt rengjort for støv, fedt og cement, inden du starter på vådrumssikringen.

Afdæk gulvafløb med en selvklæbende Butyl-afløbsmanchet. Fjern først halvdelen af beskyttelsespapiret og tryk butyl-afløbsmanchetten fast på underlag og afløb. Fjern herefter resten af beskyttelsespapiret og tryk fast. Butyl-afløbsmanchetten tilldannes ved behov, f.eks. ved afløb tæt på væg.

Påfør Vådrumsmembran med pensel, rulle eller tandspartel. Tætn alle hjørner, vægforbindelser og rørgennemføringer med Tænings-hjørne, Tætningsbånd og Rørmanchet. Tryk tætningshjørne, tætningsbånd og rørmanchet fast i den våde vådrumsmembran og sørg for, at de ikke efterlader sprækker eller luftbobler. Det første lag vådrumsmembran har en tørretid på 3 timer, før de efterfølgende lag kan påføres.

Afslut med endnu et lag vådrumsmembran som et heldækkende lag indtil rette lagtykkelse er opnået. Lad vådrumsmembranen tørre i minimum 12 timer før påklæbning af fliser.

Materiale

Til “Vådrumssikring” anvendes følgende produkter fra Knauf. Bemærk at der kan være flere valgmuligheder.

Rørmanchet Gå til produkt
Vådrumssæt Gå til produkt
Tætningsbånd Gå til produkt
Vådrumsmembran Gå til produkt

3. Flisemontage

Vælg den rette fliseklæber til dit vådrum. Fliseklæber anvendes til vådrum uden gulvvarme. Fliseklæber Extra anvendes til vådrum med gulvvarme. Fliseklæber Quick er en hurtigtørrende fliseklæber, som anvendes til vådrum med gulvvarme. Fliseklæber Marmor og Granit anvendes til vådrum med natursten og gulvvarme.

Påfør den ønskede fliseklæber i et jævnt og ensartet lag på underlaget med den glatte side af en tandspartel. Påfør ikke mere fliserklæber end der kan monteres fliser indenfor 10-25 min. Umiddelbart efter påføring af fliseklæberen trækkes et mønster i klæberen med spartlens tandside. Jo større fliser og jo mere profileret flisens bagside er, desto større skal spartlens tænder være.

Fastgør tryk/vrid fliserne på plads, sådan at flisernes bagside dækkes og fliserne sidder godt fast i den friske mørtel. Fliserne skal have et hæfteareal på mindst 80%. Dette kan kontrolleres ved at aftage en flise umiddelbart efter, at den er fastgjort. Hvis ikke 80% af flisens bagside er dækket, skal der anvendes mere fliseklæber eller en tandspartel med større tænder. Anvend evt. et flisekryds for at opnå en nøjagtig og ensartet afstand mellem fliserne. Lad efterfølgende fliseklæberen tørre 24 timer ved vægge og 48 timer ved gulv før der fortsættes.

Når Fliseklæberen er helt tør, fuges der efter følgende med Allround Flisefuge. Påfør flisefugen sådan, at fugerne er fyldt helt op. Så snart flisefugen begynder at stivne, glattes den med en fugtig svamp.

Materiale

Til “Flisemontage” i vådrummet anvendes følgende produkter fra Knauf. Bemærk at der kan være flere valgmuligheder.

Allround Flisefuge Gå til produkt
Fliseklæber Gå til produkt
Fliseklæber Extra Gå til produkt
Fliseklæber Quick Gå til produkt

4. Finish

Hjørner, overgange mellem væg/gulv samt omkring sanitære installationer fuges med Allround Sanitetssilikone. Fuger mellem fliser og håndvask, badekar eller andre sanitetsgenstande bør ligeledes tætnes med sanitetssilikone. Fugerne bør være ensartet fyldte og fremstå med ensartet farve. Lad fugen gennemhærde (ca. 1-2 mm pr. 2,5 timer).

Overskydende eller gammel sanitetssilikone fjernes med Silikonefjerner.

Rengør vådrummet med Klinkerengøring efter 14 dage for at fjerne cementslør.

Materiale

Til “Finish” af vådrummet anvendes følgende produkter fra Knauf. Bemærk at der kan være flere valgmuligheder.

Allround Sanitetssilikone Gå til produkt
Silikonefjerner Gå til produkt
Klinkerengøring Gå til produkt

Her køber du Knauf Vådrumssystem